Om at omfavne ændringer i sin kunstpraksis

Om at omfavne ændringer i sin kunstpraksis

At føle sig hjemme med det samme på den anden side af kloden er uden tvivl en af de mest dybe oplevelser. Sådan har jeg det med Santiago.

Jeg vendte tilbage i begyndelsen af måneden, og helt ærligt, det har været en del tilpasning, da det er mit første eget sted i et stykke tid. Næste destination er Atacama-ørkenen i den nordlige del af Chile, men i mellemtiden kræver det omstilling og revision af, hvordan det går med den måde, jeg bor og arbejder på.

Den nomadiske livsstil er helt sikkert eventyrlig og så sjov. Jeg ville ikke ændre mine oplevelser for noget, men det haster også at lytte til kroppen, især når man bevæger sig så meget. Så jeg føler, at det er kapitlet i denne periode. Det har tvunget mig til at give slip på vaner og måder at udføre arbejde på, som ikke tjente mig længere. Noget revision af min tidsplan. Jeg gætter på, at de fleste har en meget romantisk idé om kunstnerlivet - og selvom det er romantisk og ganske vidunderligt, er det en konstant balance mellem kreativt og administrativt arbejde. Så er der det økonomiske aspekt, som er det mest udfordrende for mange af os. Jeg mener, at vi burde finde vores egen individuelle balance, men også forbedre den, efterhånden som vi vokser. Jeg vil vædde på, at kun få ønsker at forblive det samme.

Så for mig har det set lidt sådan her ud;

Sæt intentioner og omfavn det uventede resultat

Jeg har ofte følt en trang til at skubbe, indtil jeg mødte min nøjagtige vision - uanset om det er budget eller et kunstværk. Ændringen af fysisk energi har hjulpet mig med at give slip på hvad end mit sind troede var målet og se resultaterne med et nysgerrigt perspektiv. Måske blev maleriet ikke lige, som jeg havde forestillet mig, men jeg kan godt lide den anderledes stil, der kom ud af det. Kunne jeg udforske det mere og se, hvor det fører mig hen? Jeg har pludselig ikke meget arbejde, derfor ikke mange penge. I stedet har jeg dog rigtig meget tid - kunne jeg bruge det på at tage mig af mig selv? Kunne jeg gå flere ture uden destinationer? Kunne jeg doodle eller hænge ud med mine venner mere? Kunne jeg forbruge mere kunst, end jeg skaber? Hvordan kan jeg få det bedste ud af dette?

Leg

Med eksemplet ovenfor har jeg i øjeblikket mere tid end normalt. Det er et sødt sted, jeg gerne vil omfavne, da jeg ikke er sikker på, at jeg vil være i stand til at beholde denne ekstra tid, når jeg bevæger mig igen. Så jeg har spredt alle mine kunstartikler ud på gulvet og ikke tilladt mig selv at rydde op, før jeg går. Det betyder, at når jeg føler mig inspireret, er værktøjerne lige der, og jeg har spillet meget! En af dagene tømte jeg mine akrylrør og rodede malingen ud over hele papiret, jeg har tegnet skitser uden formål og bare leget med alt, hvad jeg har, som jeg ville gøre som barn, før de voksne kom at opdage rodet. Det har ført mig til så mange nye teknikker og ideer. Stykker, jeg har gemt fra andre kunstnere med ideen om at efterligne deres stil og lære af den "en dag måske" - ja, en dag kom faktisk og strakte sig over nogle dage, hvilket tillod mig virkelig at udfolde, hvilket jeg, som jeg indså, burde gøre meget oftere. Leg!

Slip ting uden deadlines

Dette var nok den sværeste udfordring for mig. Da jeg er meget perfektionistisk og målorienteret (ikke særlig kunstnerisk, vel?) bruger jeg alt for meget tid i mit hoved og i fremtiden. Hvis der er opgaver, der skal udføres, vil jeg have dem gjort nu, så jeg kan læne mig tilbage og nyde - bortset fra at jeg ikke nyder, jeg finder bare på flere ting for at holde mig fra glæden. Lidt millennial måske, men ikke desto mindre har det været et stærkt mønster, som jeg forstyrrer og erstatter med det bedre over tid.

Jeg tror, det ofte tager os et par runder at få budskabet om ting, vi allerede ved. Det er som om, der er en download- eller behandlingstid. For mig føles det, som om det er ved at være slut på dette område, og i stedet for at skynde mig igennem de kedelige eller must-do opgaver, føler jeg mig sikker på at sprede dem ud i løbet af dagene, hvilket giver mere tid til de sjove ting. Nu hvor jeg tænker over det, husker jeg et dansk ordsprog, "Gør før du nyder", hvilket til tider måske er fantastisk - men ikke burde være den generelle leveregel.

Jeg er så forbløffet over vidunderne ved disse justeringer. De stykker, jeg har lavet de seneste uger, er nogle at være stolte af. Opdagelserne og tiden til hvile og refleksion har bare været fantastisk. Og det nærvær, jeg føler med mig selv og dem omkring mig, ville jeg ikke ændre for noget. Nu er den sande kunst at blive ved med at vokse med dette - trække vejret og tage et skridt tilbage, når jeg lader mig bære væk. Gå tilbage til de oprindelige intentioner med tingene og tag en pause, når jeg er ude af tilstedeværelse og spørg mig selv:

"Hvad ville være glædeligt for dig lige nu? Og kan du gøre det lige nu?”

Håber du kunne lide det.

Masser af kærlighed,
Lot

Lot Winther blog

 

Lot Winther blog

Tilbage til blog